Afrika

Vaccinera dig inför Afrikaresan

Kontinenten Afrika bjuder på ett tropiskt/subtropiskt klimat, träsk, berg, slättland och öken. På savannen hittar du gnuer, giraffer, zebror, lejon, geparder och hyenor mfl. De vilda djuren kan tyckas utgöra det största hotet, men du bör även tänka på att vaccinera dig mot sjukdomar som kan bli minst lika besvärliga som ett vilt lejon. Nedan följer generella rekommendationer på vilka sjukdomar du bör vaccinera dig mot.

I områden som Afrika där hepatit A är vanligt är det viktigt att vara extra noga med din handhygien. Smittan sprids från avföring och överförs lätt till dryck och mat. Ät inte råa grönsaker, is och glass eftersom det kan vara förorenat via vattnet. Om du får hepatit A innebär det att din leverfunktion blir nedsatt och du blir mer känslig för alkohol och vissa mediciner. Du vaccinerar dig mot hepatit A i två doser med minst 6 månaders mellanrum. Vaccineringen skyddar dig sedan i 30 år mot hepatit A.
Hepatit A
Har du haft oturen av att smittas med bakterien ETEC eller kolerabakterien Vibrio cholerae i Afrika är det mest troligt att du har fått det via vatten eller livsmedel. Dessa magbesvär brukar gå under benämningen turistdiarré. Bakterierna är otroligt smittsamma men du kan försöka förebygga att bli smittad genom att följa ett par enkla råd; ät inga grönsaker som inte är tillagade, undvik att äta is och glass, drick vatten på flaska och sköt din handhygien innan maten och efter toalettbesök. Om du har blivit smittad av kolera eller turistdiarré märker du det oftast inom ett till två dygn och besväras av symtom som feber, kräkningar, magknip och illamående. Se till att du vaccinerar dig i god tid mot turistdiarré och kolera, ca tre-fyra veckor innan du ska resa. Du måste ta två doser av vaccinet under dessa tre veckor. Fråga din vaccinationsklinik för utförligare information om vaccinationer vid resa till Afrika.
Turistdiarré/Kolera
Om du är född i Sverige har du eventuellt fått grundskydd mot polio, stelkramp och difteri. Misstänker du att så inte är fallet, rekommenderar vi att du hör av dig till en av våra vaccinationskliniker eller din vårdcentral för råd om grundskyddsvaccinering. Ibland kan man även behöva påfyllning av vaccinet mot difteri, polio eller stelkramp.
Grundskydd
Gula febern är en virussjukdom och precis som parasitsjukdomen malaria sprids de via myggor. Det är stor risk att bli smittad av dessa sjukdomar i Afrika. Malariaparasiterna kan gömma sig i levern i flera år innan sjukdomen bryter ut till skillnad mot gula febern vanligtvis bryter ut inom tre till sex dagar. Gula febern orsakar en allvarlig inflammation i levern som kan bli livshotande. Symtomen som uppstår är magont och kräkningar samt att huden blir gulaktig i tonen. Därav har den fått sitt namn, gula febern. Symtomen för malaria är: feberfrossa, kräkningar, diarré, ont i kroppen och huvudvärk. Du vaccinerar dig mot malaria i tablettform, det skiljer sig från person till person och vilken sorts tabletter det är. Detta har din vaccinationsklinik fullständig vetskap om. Det finns vaccin mot gula febern för dig som är frisk för övrigt. OM du har ett försämrat immunförsvar, är gravid/ammar eller är allergisk mot ägg ska du inte ta vaccinet. För att få reseinträde i Afrika krävs att du har ett intyg på vaccination mot gula febern minst 10 dagar innan din avresa.
Gula febern och malaria
Om du tänker stanna kvar på semester en längre period eller eventuellt arbeta i Afrika kan du behöva vaccinera dig mot hepatit B, tyfoid, rabies och meningokocker. Fråga din vaccinationsklinik vad som gäller för dig.
Längre vistelser från 3 veckor och framåt